dilluns, 31 de gener de 2011

Esnob - BLOC MARAGALL 2011

Curiós llatinisme, aquest. "Au va! -podria pensar algú-. Si ve de l'anglès!" Sí, és cert, ve de l'anglès, però és un llatinisme. La hipòtesi més habitual per a explicar l'origen d'aquest mot té a veure amb els estudiants d'Eton i de Cambridge. Es veu que, a partir del moment en què els burgesos també van tenir accés a aquestes institucions universitàries, tradicionalment reservades a l'aristocràcia, els nobles van voler marcar les distàncies. Llavors començaren a aplicar als novinguts el nom d'esnob, abreviatura del llatí sine nobilitate, és a dir, 'sense noblesa'. D'aquí al significat que té actualment hi ha un camí llarg que passa pel Llibre dels esnobs, de Thackeray.
Bloc Maragall 2011

Aquests passats reis he tingut la sort que em portessin el Bloc Maragall 2011. Alerta! no és un bloc virtual com Tu tens una llengua molt llarga! És un bloc calendari que, en cada fullet -de cada dia, s'entén- conté un poema, un text etimològic, uns encreuats, una recepta culinària o bé una norma gramatical del català. Entre els textos etimològics, es parla en molts casos de paraules catalanes relacionades amb el llatí pels seu orígens. El text del paràgraf de dalt és extret del bloc en qüestió. A partir d'avui penjaré tots aquells textos que en parlin!
Realment, és un bloc molt entretingut. Per aquells a qui els hi pugui interessar, en deixo una imatge, i suposo que el podreu comprar a qualsevol llibreria; també, si el compreu, us recomano que no llanceu cada fullet dels dies que passen, guardeu-lo, conserveu tots els fullets, ja que sempre us podran ser útils. Per cert, teniu el bloc en petit i en gran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada