divendres, 18 de març de 2011

CALIFÒRNIA


A finals del segle XV i a començaments del segle XVI, el gènere literari de moda als territoris de la corona espanyola eren les novel·les de cavalleries, l'exemple més conegut de les quals potser seria Amadís de Gaula, de Garci Rodríguez de Montalvo. L'èxit de l'Amadís va ser tan gran que el mateix autor va aprofitar-lo escrivint Las segas de Esplandián, que relatava les aventures del fill d'Amadís de Gaula, les quals el dugueren fins a l'illa de Califòrnia, habitada per les amazones.


Sembla que, quan Hernán Cortés va arribar a l'actual Califòrnia, un dels seus rivals, per tal de menystenir el descobriment, va dir que Cortés havia arribat a Califòrnia, és a dir, a un lloc inexistent i fantàstic. El lloc, però, va acabar essent real i el nom s'ha perpetuat fins als nostres temps.
BLOC MARAGALL 2011

Hernán Cortés


El nom de Califòrnia va ser utilitzat per primera vegada per l'escriptor espanyol Garci Rodríguez de Montalvo (± 1450-1504) i representa una illa de ficció d'Amèrica del Nord en el llibre de Montalvo de Las Sergas del Esplandián, protagonitzada pel fill d'Amadís de Gaula i publicada al voltant de 1496. El paradís de l'illa va ser poblat per amazones de la vasta riquesa, que posseïa i governava una reina Califia. L'illa va agafar el nom de la reina. Hermán Cortés , que va acabar amb l'Imperi Asteca i va ser el fundador de la colònia de la Nova Espanya en el present Mèxic, explorà a la recerca d'or dels rics Montalvo, a llegendària costa oest de Mèxic. Ell mateix va descobrir la punta sud de Baixa Califòrnia i, suposant que es tractava d'aquella llegendària illa, va dir que va trobar l'àrea de Califòrnia . El 1539, l'explorador Cortés va enviar Francisco de Ulloa a la costa de Mèxic. Ulloa va trobar una península de Baixa Califòrnia.
BLOC MARAGALL 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada