dimecres, 23 de març de 2011

Expressions amb origen romà

Les nostres expressions d'avui dia són plenes de rastres dels antincs romans. Alguns exemples:

-Al Cèsar el que és del Cèsar. "A cadascú el que li correspon". Amb aquestes paraules, Jesús va respondre als fariseus quan li van preguntar sobre el pagament dels impostos a Cèsar.

-Anar llatí. "Rutllar bé". Expressió sinònima d'anar tot sobre rodes.

-Arrancar-se els cabells. "Desesperar-se". En el món clàssic, arrencar-se els cabells era símbol de dol per la mort d'un ésser estimat, actualment s'utilitza en el sentit d'estar molt desesperat o fins i to en to humorístic o irònic.

-Amor platònic. "Amor irreal". Adjectiu que deriva de Plató, que en els seus Diàlegs ja parlava d'aquests amors inabastables.

Plató.

-Cadascú sap on li fa mal la sabata. "Cadascú coneix millor que ningú els seus propis problemes". Aquesta frase va lligada a un personatge romà que volia repudiar la seva muller, actitud que els seus amics no acabaven d'entendre a causa de les qualitats evidents de la dona. Aleshores, el marit els va ensenyar una sabata i els va lloar al seu aspecte extern i els digué que, malgrat tot, cap d'ells era capaç de dir a quin cantó del peu li feia mal la sabata.

-Estar en braços de Morfeu. "Dormir plàcidament". Aquesta expressió té a veure amb Morfeu, fill del Son i la Nit, una divinitat que repartia els somnis entre els mortals.


Morfeu "actuant" sobre una "víctima"

-Explicar una cosa amb tots els ets i els uts. "Explicar una cosa detalladament, sense faltar-hi res". Les conjuncions et (i) i ut (perquè, a fi que), eren molt freqüents en llengua llatina.

-Passar als annals. "Passar a la història". Expressió provinent de la pràctica romana d'anotar els fets més destacables que havien passat durant l'any en uns registres oficials anomenats annals.

-Passar de Rubicó. "Arriscar-se". Juli Cèsar va creuar el riu Rubicó tot i que el Senat havia prohibit fer-ho a tothom. Aquest fet va significar el començament de la guerra civil, basada en dos bàndols: el de Pompeu i el de Juli Cèsar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada