dissabte, 5 de març de 2011

Sandvitx

Lord John Montagu, quart compte de Sandwich, era un gran aficionat a les cartes, fins al punt que, quan jugava al crib, no s'aixecava de la taula de joc ni per menjar. Així, feia que el servei li portés algun mos durant la partida. Ara bé, com que no volia empastifar els naips, demanava que li portessin el tall entre dues llesques de pa.

Això no vol pas dir que ell fos l'inventor de l'entrepà -segurament no cal gaire imaginació per a posar un tall d'embotit  entremig de dues llesques de pa-, però el fet és que els companys de joc habituals del compte van començar a demanar <<el mateix que en Sandwich>>. Al final, perquè entenguessin el que volies, ja només calia demanar un sandwich, que la nostra pronúncia popular va acabar transformat en sandvitx.
BLOC MARAGALL 2011

Certament, caldria destacar que Sandwich és una població dels Estats Units, a Illinois. També que Lord John Montagu visqué de 1718 a 1792, per ambientar-nos una mica més.
Per acabar, veiem que l'etimologia uneix diversos passatges sobre el codi lingüístic que mai ens hauríem imaginat.¿O és que abans d'ara relacionàvem ni que fos només una mica un sandvitx amb un naip, o en concretàvem l'origen als Estats Units? Doncs sí, l'etimologia ens ajuda a visualitzar aquestes ramificacions i relacions tan intricades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada