divendres, 8 d’abril de 2011

ÀLGEBRA

L'Inuentari o collectori en la part cirurgical de medicina, compilat e complit l'any de nostre Senyor mil  quatrecents xexanta y tres per Guido de Cauliach mestre en medecina en lo famós studi de Montpeller, publicat a Barcelona el mateix any en què Cristòfol Colom arribava a les Amèriques, està dividit en uns quants llibres. El cinquè d'aquests llibres es dedica a l'<<algebra e stació e restauració de ossos trencats e deslogats>>, segons ens informa el diccionari Alcover-Moll.Com veiem, doncs, àlgebra no tenia ben bé el mateix significat, relacionat amb una part de les matemàtiques, que té actualment.


Efectivament, el verb àrab del qual ve àlgebra significava 'restaurar', 'restituir', 'guarir': d'aquí que el mot volgués dir en origen: 'art de restituir en el seu lloc els ossos desllorigats' i que fins i tot es pogués aplicar a la mateixa lesió o desllorigament. O sia, que si volguéssim, podríem dir que <<tal jugador o tal altre de futbol s'ha fet una àlgebra gravíssima>>..., però ningú no ens entendria, és clar.
BLOC MARAGALL 2011

1 comentari:

  1. Tenint en compte la quantitat de vegades que he repetit l'assignatura d'àlgebra durant la carrera, el significat de "desllorigar" em va com fet a mida... però desllorigar el cervell!

    ResponElimina