dijous, 1 de setembre de 2011

L'estelada

L'estelada és la bandera que simbolitza la independència de Catalunya i el desig de formar-ne un Estat independent de la República Federal Espanyola. Data de principis del segle XX i es considera Vicenç Albert Ballester com el seu creador o inspirador. Nasqué de la fusió dels quatre pals de la bandera catalana tradicional i el triangle amb estrella de la bandera de Cuba, país on Ballester residí temporalment i n'admirà la lluita contra l'Imperi espanyol. Aquí us ensenyem les estelades més conegudes i popularitzades, n'hi ha moltes més a la web: http://webs.racocatala.cat/esteladaanimada/estelades.htm. Però sapigueu que el més important és que totes tenen un significat que les uneix, immortal per a tots nosaltres: la independència. Un avantatge de l'estelada és que la podem representar informàticament, amb la tipografia de l'ordinador: ||*|| (les barres es fan amb Alt Gr + 1).

Hi ha dos tipus principals (els actualment més coneguts, més comercialitzats i més usats) de l'estelada. Escolliu la que més s'adeqüi als vostres sentiments.:

1918,
Estelada blava 
La blava: Els colors simbolitzen els ideals de la revolució francesa i la seva bandera tricolor (adoptada dels EUA independents, com la cubana). El triangle blau representa el blau del cel –la humanitat– on al bell mig llueix l'estel blanc de la llibertat. La va adoptar Francesc Macià i el seu partit (Esquuerra Republicana) quan va entrar en política i, en conseqüència, es féu president de la Generalitat de Catalunya (1931). 


1968,
Estelada roja
La roja o groga: Prové de l'any 1968, quan la fundació del Partit Socialista d'Alliberament Nacional escindit de l'FNC (Front Nacional de Catalunya) canvià els colors de l'estelada inicial per a adaptar-ne la significació a la ideologia pròpia; l'estel roig representa el socialisme i el fons del triangle fou blanc i finalment groc, per tal de ressaltar-ne l'estel mateix. Composta de les quatre barres sobre fons groc de la bandera catalana (que simbolitza la nació) i l'estel roig de cinc puntes (que simbolitza la idea d'Estat, de lluita contra l'opressió [roig de la sang dels explotats], de socialisme, d'humanitat tant individual [5 puntes: 4 extremitats + el cap] com global [5 continents habitats]), emmarcat en un triangle rectangle groc (que representa la idea de república, inicialment era equilàter).


I finalment, una de no gaire coneguda, però sí la seva ideologia:

1970' - 80'
Estelada anarquista
L'anarquista: L'estel de vuit puntes representa cada un dels territoris dels Països Catalans. Fou usada durant anys 70/80 per sectors anarquistes.


Boniques, eh? El cert és que aquests símbols ens ajuden molt, tant moralment com per moure masses. Des d'aquest humil bloc, recomanem que mireu pel·lícules patriòtiques com  El coronel Macià (on es veu clarament l'origen de l'estelada) i Salvador Puig Antich. Les dues ajuden a entendre el nostre passat polític i el camí cap a la llibertat des dels seus inicis i més tard, el qual sempre s'ha fet costós i amarg. També fan veure la relació Catalunya-Espanya, que mai no ha estat del millor. Creiem, tanmateix, que avui dia aquest camí es fa més agradable gràcies, segurament, als mitjans de què disposem. L'independentisme, almenys des de la nostra prespectiva, és cada dia més lògic i més seguit - podríem dir jove-. Per això, els llengües llargues volem animar la societat catalana i independentista que no es rendeixi, que seguim endavant, i mentrestant que gaudeixi entre les banderes, els amics i el català.
El coronel Macià,
per Josep Maria Forn
Salvador Puig Antich,
per Manuel Huerga
I ara... MANIFESTEM-NOS!!!

1 comentari: