dimecres, 27 de juny de 2012

Epítet

Bon dia llengües llargues!

Avui comencem un nou apartat del bloc, La definició del dia, amb una paraula molt utilitzada en el camp de la literatura però també en el publicitari, EPÍTET.

En el seu primer significat, l'epítet és un recurs estilístic, un adjectiu sintàcticament innecessari que acompanya un nom del qual ja es pressuposa la qualitat que indica l'adjectiu. Per exemple, en la frase "Jo observava el cel blau" podem veure com si traiéssim l'adjectiu blau, l'oració no perdria significat en absolut. S'ha utilitzat en totes aquelles literatures que pretenen exaltar la bellesa formal de la pròpia composició i del que es descriu, com en el Barroc (s. XVII-XVIII) on destacaren les vessants del conceptisme i el culteranisme.

Com a segona definició, l'epítet és un sobrenom elogiós o injuriós que acompanya el nom d'algú, sobretot monarques i herois. Se'n diu epítet èpic perquè fou molt utilitzat en l'antiga poesia èpica grega que data d'abans del segle IX aC. Un exemple d'epítet èpic és "Aquil·les de peus lleugers" o "Zeus, portador de l'ègida". Aquest epítet s'utilitzà molt en la literatura grega antiga i encara una mica durant l'Edat Mitjana.

Zeus, portador de l'ègida
Martí Guallar

3 comentaris:

 1. Martí, de llengua llarga.

  Perdó, era molt evident però s'havia de fer!

  ResponElimina
 2. M'agrada veure que el blog encara treu fum i es manté viu, que feia molt que no hi entrava. La meva enhorabona, Martí. Jo acabo d'aterrar de Tòquio sense sortir de casa i també he fet un blog de l'experiència, que ha estat molt bona pels qui no tenim salut per viatjar. http://viatgeinsolitatoquio.blogspot.com.es/ Demà ja faré la darrera entrada.
  Què és de la teva vida? Quins plans tens? Ja no sé ni el curs que deus estar fent. I la Maria?
  Records als pares. Míriam Argilés

  ResponElimina