dilluns, 9 de setembre de 2013

Fer campana

Ja s'acosta l'escola i aquest és un bon moment per reobrir la secció d'etimologia i parlar de l'origen de l'expressió fer campana, que segur que ben pocs de vosaltres l'heu feta servir gaire, oi? Oi?

Aquesta expressió vol dir 'no anar a classe', i ara s'acostuma a fer servir entre el jovent i el seu entorn acadèmic. Segons Joan Amades (sabeu qui és?), el seu origen es troba en l'època de les escoles parroquials que depenien del senyor rector. En aquest marc, quan un alumne saltava una classe o no anava a l'escola, el mossèn li imposava un càstig bastant curiós per nosaltres. El nen o nena havia de fer de campaner de l'església durant un dia o més, cosa que suposava un càstig dur perquè les campanes eren grosses i pesants, i per a un nen petit no era gens fàcil de moure-les.
D'aquí es va prendre l'expressió fer campana, que, tot i que el càstig de "fer campana" ja fa temps que ha desaparegut, segueix essent molt vigent entre els alumnes d'avui (per bé o per mal).Martí

4 comentaris:

 1. No es diu fer campana, es viu visita inesperada al metge o dentista xD

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ah, i tant, això és el que ens passa a tots!! Aquests metges, que donen hora sense avisar... XD

   Elimina
 2. M'agrada saber l'origen de les expressions... t'he trobat gràcies a la nostra Blog-Via.

  M'enduc el teu enllaç a casa meva, per tenir-vos més a mà.

  Gràcies per participar-hi!!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies Carme! La veritat és que ara que ha començat el curs no tenim gaire temps de publicar noves entrades, però fem el que podem!

   Elimina