diumenge, 1 de setembre de 2013

Són bojos, aquests catalans?

Abans de continuar llegint aquesta entrada, dedica una hora a aquest documental de David Valls sobre una jove alemanya que va venir a recórrer Catalunya parlant català però no castellà. Val molt la pena, de veritat.


L'has mirat? Si no l'has mirat deixa de llegir i mira-te'l perquè et cal conèixer el punt de vista d'aquesta jove, que parla català i no parla ni entén el castellà, per entendre les reflexions que llegiràs a continuació.

Molt bé, ara que ja te l'has mirat entendràs que respongui a la pregunta que porta per títol el documental: no sé si els catalans som bojos o no, però d'inconscients en som un bon tros!
Gràcies a la immersió lingüística a les escoles, a un munt de col·lectius i associacions i a la gran tasca de normalització lingüística de TV3 i de la resta de mitjans de comunicació en català, aquesta llengua està tan viva com està. Però sense adonar-nos-en la tenim sentenciada a mort. El català és inútil, no és imprescindible. No en som conscients perquè pràcticament la totalitat dels usuaris de la llengua catalana també tenim un perfecte domini de la llengua castellana, som bilingües. Si no es pot viure a Catalunya només en català però, en canvi, s'hi pot viure només en castellà, entenc que els nous catalans decideixin que amb el castellà en tenen prou!
L'IES Llucmajor enllaçat pel català.
Si ens aturem a pensar-hi, però, crec que la culpa no és del tot nostra. Si això és així, és perquè el Gobierno Español no permetrà que el castellà sigui prescindible a Catalunya, és més, dia rere dia prova de fer-ne l'única llengua del nostre país. Tant és així que l'única manera de canviar les coses i que el castellà no devori el català és aconseguint la independència.

De totes maneres, el problema s'agreuja si anem al País Valencià o a ses Illes Balears. En tots dos territoris el Partit Popular està protagonitzant un genocidi a la llengua que ens agermana. Al País Valencià el PP afirma que el valencià és un llenguatge iber i que, per tant, res té a veure amb el català. A ses Illes Balears, el PP s'inventa la gramàtica de sa llengo baléà, prohibeix els llaços quadribarrats de la campanya enllaçats pel català i es treuen de sobre a qualsevol docent amb afany de defensar el català a l'escola.

PGJ94.

2 comentaris:

  1. Pobre castellà! A Catalunya està tan perseguit...

    ResponElimina
  2. actualitzeu l'enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=7-8jwR9Cj68

    ResponElimina